Brandweer oefent met publiek in Leens

Leens – Per jaar rukt de brandweer in Nederland 14 duizend keer uit voor een woningbrand. Dat is teveel en dus is de brandweer bezig met het voorlichten van inwoners in de provincie Groningen.

tekst gaat verder onder de foto

 

In Leens werd woensdagavond een woningbrand gesimuleerd in een slooppand aan de Wilhelminastraat. Zo’n 70 Leensters kwamen op de oefening af om de brandweerlieden van kazerne Wehe-den Hoorn in actie te zien. Omdat het korps vrijwillig is duurt het zo’n tien minuten voor ze ter plaatse kunnen zijn. Het publiek ondervond tijdens de oefening goed hoe lang het duurt voor bluslieden ter plaatse kunnen zijn. 

Tijdens de oefening werd door de brandweer uitleg gegeven over de handelingen van de brandweer tijdens een woningbrand. “Binnen drie minuten moet je uit een brandend huis zijn” was één van de belangrijkste zinnen van de avond. Niet brandwonden, maar rookinhalatie is de meest voorkomende doodsoorzaak bij fatale woningbranden. 

tekst gaat verder onder de foto

 

De gevaren van elektrische apparaten werden woensdagavond nog maar eens benadrukt. Laat stekkers niet onnodig in het contact en laat telefoons nooit op een bed op. Het sluiten van deuren binnenshuis en het ophangen van rook- en CO-melders werd tevens door de brandweermensen aan de Leensters meegegeven. Naast wethouder Kor Berghuis was ook burgemeester Koos Wiersema van De Marne één van de geïnteresseerde aanwezigen.