Brandweer negeert minister over aanrijtijden

REGIO – De brandweer negeert doelbewust kritiek van de minister over lange aanrijtijden in de provincie Groningen. Er zullen dan ook geen fysieke maatregelen worden genomen door de veiligheidsregio.

Zo komen er geen extra kazernes en ook zullen het aantal beroepsbrandweermensen gelijk blijven. Op dit moment is dit alleen de stad Groningen, in het vervolg komt daar waarschijnlijk de Eemshaven bij. Het streven is om binnen 8 minuten een brandweervoertuig voor iemand zijn deur te hebben. Echter is dit op het uitgestrekte platteland lang niet altijd haalbaar.

Vrijwilligers

De brandweer moet het in 39 van de 41 brandweerkazernes doen met vrijwilligers. Die hebben dezelfde opleiding gehad en hebben dezelfde bevoegdheden als beroeps brandweermannen en -vrouwen. Alleen komen de vrijwilligers van huis of van het werk af wat voor een opkomsttijd van zo’n 5 tot 7 minuten zorgt. Ook de meldkamer is al zo’n twee minuten kwijt aan het uitvragen en het uitgeven van de melding. Als dan een korps ook nog naar een ander dorp moet ben je al behoorlijk wat minuten verder.

Preventie

De brandweer en veiligheidsregio gaan niet inzetten op extra materiaal en mensen, maar op preventie. Diverse mensen zijn dagelijks op pad om particulieren en bedrijven te adviseren over brandveiligheid. Hoe sneller je een brand ontdekt hoe sneller er opgetreden kan worden. De brandweer gaat dan ook uit van een beetje zelfredzaamheid. Binnen drie minuten moet je je huis verlaten hebben bij een brand, anders kan de rookintoxicatie op den duur fataal worden.

Nieuw dekkingsplan

De veiligheidsregio is al bezig met een nieuw dekkingsplan. Hierin wordt onder meer uitgegaan van realistischere opkomsttijden.

Bron: http://www.dvhn.nl/groningen/Brandweer-Groningen-negeert-bewust-klachten-over-aanrijtijden-21469118.html