Brandweer Loppersum derde van Nederland

Loppersum/Harskamp – In het Gelderse Harskamp is zaterdag de landelijke finale gehouden van een brandweerwedstrijd in de klasse TS-HD, ofwel brandbestrijding. Negen geplaatste ploegen uit heel Nederland namen het tegen elkaar op in een uitgebreid scenario.

De deelnemende ploegen werden opgeroepen voor een brandmelding bij gereedschappenfabriek Van den Brink aan de Molenweg. Volgens het scenario is de politie op het adres gaan kijken vanwege een melding van een inbraak. Ter plaatse was een auto met drie inbrekers de hoek van het pand ingereden. In het voertuig bevond zich nog één persoon die door de politie kon worden aangehouden. 

tekst gaat verder onder de foto

Twee andere inbrekers waren op dat moment nog binnen in het pand en hadden boven een raam opengebroken. Door onbekende oorzaak brak vervolgens brand uit in een voorraadkast, met doorslag naar de kantine van het pand. Na zo’n twintig minuten spelen breidt de brand vervolgens uit naar de andere kant van een muur naast de voorraadkast. 

In het gebouw zaten nog meerdere slachtoffers die door de brandweer moesten worden gered. Na enige tijd spelen kwam een medewerker van het gebouw aanrijden, welke is gebeld vanwege het afgaande inbraaksysteem. Deze werknemer had de sleutel van het pand, maar door zijn snelheid raakte hij in de slip met zijn scooter, die valt en in de brand raakt.

tekst gaat verder onder de foto

Aan de deelnemende brandweerkorpsen was het de schone taak dit scenario met goed gevolg af te leggen. Brandweer Zutphen deed dat het beste, gevolgd door de militaire brandweer van ASK ‘t Harde. Loppersum werd derde, gevolgd door Zwijndrecht , ‘s Gravendeel, Kootwijkerbroek, Putten , Brakel en Ravenstein.

De ploeg van Loppersum bestond uit brandweermannen uit Uithuizen, Middelstum, Loppersum en Delfzijl.