Brandweer informeert inwoners Bedum over woningbranden

Bedum – De brandweer heeft inwoners van Bedum woensdagavond geïnformeerd over het voorkomen van woningbranden. Ook werd er aandacht geschonken aan de gevaren die bij een woningbrand komen kijken.

Aan de Professor Ridderbosstraat werd een binnenbrand gesimuleerd. Nieuwsgierige Bedumers waren in grote getale naar de demonstratie gekomen en konden daar ervaren hoe een brand zich ontwikkelt. Omdat korps Bedum alleen maar uit vrijwilligers bestaat is de aanrijtijd enkele minuten. Binnen die tijd kan een brand zich al fors ontwikkeld hebben, helemaal als er geen rookmelders in een woning aanwezig zijn. Enkele minuten na het telefoontje naar 112 kwamen de brandweerlieden aan en werd er getoond hoe de brandweer te werk gaat bij woningbranden. Een commentator legde alle handelingen uit zodat het publiek begreep wat de brandweerlieden aan het doen waren. 

tekst gaat verder onder de foto

 

Na afloop van de demonstratie konden buurtbewoners vragen stellen en advies vragen aan de medewerkers van de brandweer. Kleine en grote kinderen mochten met brandweermannen op de foto en in de brandweerwagen kijken.

Naast het belang van rookmelders vertelden medewerkers van de afdeling preventie ook over het gevaar van CO. Door onvolledige verbranding kan het gas, dat niet te ruiken of zien is, ontstaan. In de winterperiode rukt de brandweer vaak uit voor schoorsteenbranden, maar veel van die branden zijn te voorkomen als schoorstenen tijdig en regelmatig worden geveegd door een professional. Volgende week woensdag vindt er in Leens een gelijkwaardige avond plaats.