Brand in 20kv verdeelstation in de Eemshaven

Eemshaven – Netbeheerder Enexis is  zondag- op maandagnacht naar de Dijkweg nabij Oudeschip gestuurd vanwege een storing in een 20 kilovolt verdeelstation. Bij aankomst bleek er brand te zijn in het station.

Daarop werd de brandweer van Uithuizen met spoed aangestuurd door de meldkamer. Medewerkers van Enexis hadden de stroom al omgeleid zodat de brandweer veilig kon werken. Flinke rookontwikkeling stond de bluslieden op te wachten in het station.

tekst gaat verder onder de tekst

Met schuim werd de brand onder controle gebracht. Geen makkelijke klus voor de brandweer, omdat het te maken had met hoge temperaturen in het kleine hokje. De bevelvoerder liet weten dat er olie uit schakelaars was gelopen en spontaan was ontbrand. Hoe de olie uit de schakelaars kon lopen is niet duidelijk. Na de bluswerkzaamheden is het hok geventileerd en is er een nacontrole gedaan. Na ruim een uur kon de brandweer terug naar de kazerne. Voor medewerkers van Enexis zou het een lange nacht worden.

Het verdeelstation ontvangt stroom uit de Eemshaven en verdeelt dat over twee keer 10.000 volt stroom. De stroom wordt daarna weer verder geleid naar andere stations. Vanwege de brand heeft Enexis het verdeelstation aan de Dijkweg uitgeschakeld en de stroom via andere stations laten lopen. Op de korte termijn zal de brand geen grote gevolgen hebben voor de omgeving. De netbeheerder liet weten dat het gaat kijken naar herstelmogelijkheden.