Boer die hooibult in brand stak krijgt boete

Adorp – Zeventien uur lang brandde de hooibult aan de Harsema’s Laan in Adorp. Het droge, geperste hooi zorgde voor veel rookontwikkeling en was moeilijk te blussen.

In totaal werd de brandweer drie keer naar de brand gestuurd: donderdagmiddag, -avond en vrijdagochtend. Pas bij de laatste uitruk kon de brand met behulp van een krachtige schuimbluscontainer volledig worden geblust.

Grote hooibult

“De hooibalen waren droog en hard geperst. Als het in de kern brandt is dat moeilijk te blussen” legt woordvoerder Johan Bosklopper uit. Meldingen van rookoverlast kreeg de brandweer niet, maar op Sociale Media waren wel berichten te lezen van verontwaardigde mensen. “Wat een idioot” en “Dat verklaart de brandlucht in Groningen” reageerden mensen op Twitter.

Openbaar Ministerie

De politie is in gesprek gegaan met de stichter van de brand. Hij krijgt een proces verbaal voor twee overtredingen: gevaarzetting voor de omgeving en verontreiniging van de bodem. Over het boetebedrag kon de politiewoordvoerder niets zeggen, omdat de zaak naar het Openbaar Ministerie gaat. De officier van justitie gaat de hoogte van de boete bepalen.