Bloembakken in Westernieland tijdelijk verwijderd na ongeval

Westernieland – Woensdag werden ze geplaatst, vrijdag botste er een trekker tegenaan en dit weekend zijn ze alweer verwijderd: de bloembakken in Westernieland hebben wat stof doen opwaaien de afgelopen dagen.

De discussie rondom de snelheidsremmers speelt al enkele jaren in het dorpje. Er komt veel hard rijdend verkeer over de Dirk Wierengastraat en Westernielandsterweg, wat niet alleen voor gevaarlijke situaties zorgt, maar ook overlast veroorzaakt. Dorpsbelangen Westernieland vond daarom dat het tijd was voor verandering.

In een bijeenkomst werd gestemd over het wel of niet plaatsen van een tiental bloembakken, verspreid door het dorp, om het verkeer af te laten remmen. De stemming leidde tot niets; de bewoners kwamen niet tot een uitkomst. Dorpsbelangen heeft daarom een pilot met bloembakken voorgesteld, maar deze is er nooit gekomen. De agrariërs kwamen met een goed tegenargument, waar Theo Wijma van dorpsbelangen Westernieland wel gehoor aan moést geven.

Door de bloembakken bleef er minder plek over om te parkeren langs de weg. Bewoners zetten hun voertuigen tegen de blokken aan, waardoor de doorgaande weg moeilijker begaanbaar was voor verkeer. Dat was natuurlijk ook de bedoeling, maar voor groot verkeer, zoals landbouwvoertuigen en vrachtwagens, werd het bijna onmogelijk om probleemloos door het dorp te manoeuvreren. Er moest dus een andere oplossing komen, om iedereen tegemoet te komen.

In overleg met de gemeente werd daarom besloten om sluizen in het dorp te plaatsen. Twee bloembakken van beton aan beide kanten van de weg, aan beide kanten van het dorp om het verkeer af te laten remmen. Het was voor automobilisten voorheen te aantrekkelijk om hard te rijden in het dorp, omdat er geen enkele verkeersmaatregel genomen was. De lage bloembakken, waar nog geen planten in zaten, deden hun werk goed. Omwonenden ervoeren minder overlast van het verkeer. Totdat het fout ging afgelopen vrijdag: een jonge loonwerker botste met een trekker tegen één van de bloembakken en kantelde met zijn machine. Op wat schrammen na hield hij niks over aan het ongeval.

Na het ongeval begon het moddergooien. Om escalatie te voorkomen hebben meneer Wijma en wethouder Berghuis besloten om de bloembakken tijdelijk weg te halen. In september zal dorpsbelangen Westernieland opnieuw met de gemeente om tafel gaan om tot een oplossing te komen.