Agenten op het platteland zijn geen cowboys

HET HOGELAND – Politieagenten op het platteland willen niet op hun collega’s uit de stad lijken, zo blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit in opdracht van het programma Politie & Wetenschap.

De agenten op het platteland ergeren zich aan de offensieve manier van werken van de stadse collega’s. De agenten in de buitengebieden lossen conflicten liever pratend op.

Cowboys

De manier van communiceren van de stadse agenten spreekt de agenten op het platteland ook niet aan. Burgers kunnen de soms agressieve manier van communicatie vaak ook niet waarderen. Ook ziet de agent op het platteland zijn rol als agent bescheidener. Ze vinden dat ze meer vakmanschap in huis hebben, generaliseren meer en vinden zichzelf minder cowboy.

Rotterdammisering

Er wordt in het onderzoek ook gesproken over het feit dat de plattelandse agenten als ‘minder’ worden gezien, door zowel de opleidingsinstituten als de leiding. Agenten op het platteland zijn door onder andere de bezuinigingen bang om ‘opgeslokt’ te worden door de grote steden. Ook de vorming van de nationale politie heeft bijgedragen aan dit gevoel, dat Rotterdammisering wordt genoemd.