Ezinge te sterk voor VVSV’09

Zaterdagmiddag stonden VVSV’09 en Ezinge tegenover elkaar op de grasmat in Ulrum. Ondanks de vele afgelastingen ging de kraker in de kelder van de vijfde klasse gewoon door. Ezinge bleek na 90 minuten spelen over de beste voorhoede te beschikken en klopte de thuisploeg met 1-2. 

Het was ’s ochtends nog even spannend of de wedstrijd wel door kon gaan, maar de consult keurde het hoofdveld goed. In eerste instantie zou er op het tweede veld gespeeld worden, maar dat veld bleek er nog slechter bij te liggen dan het hoofdveld. Slecht voetbalweer was het zeker niet: het zonnetje scheen en het was mooi droog. Om half drie werd dus het startsignaal door de Leekster scheidsrechter gegeven.

Van der Ploeg: ‘Ik heb weinig goed voetbal gezien’

Trainer Jaap van der Ploeg van VVSV’09 was na afloop blij dat de winterstop voorbij was, maar niet te spreken over het vertoonde voetbal. ‘We zijn weer los geweest, maar ik heb vandaag weinig goed voetbal gezien. Aan beide kanten miste de beleving. Er werd door ons niet goed gecommuniceerd in het veld en we stonden te ver van onze tegenstander te verdedigen. Als ik naar het wedstrijdbeeld kijk denk ik dat Ezinge terecht heeft gewonnen.’

In de beginfase leken de Ulrumers de overhand te hebben. Er werd goed opgebouwd en verdedigd, maar voorin verzuimden de aanvallers om goede kansen te creëren. Dit bleef het eerste kwartier het geval, tot Ezinge de bal onderschepte op de eigen helft. Er werd direct diep gespeeld naar een speler die ogenschijnlijk in buitenspel positie stond, maar de aanvoerder van Ezinge hield zich in en liet de bal lopen voor teamgenoot Julian Kemkers. Kemkers schudde twee verdedigers van zich af en ging op het doel af, waar hij de bal makkelijk achter doelman Valkema legde. Het ietwat hobbelige veld veranderde gedurende de wedstrijd steeds meer in een glijbaan, waar sommige spelers met te korte noppen wat last van kregen. Ook leverde dit frappante situaties op, waarin twee spelers uitgleden en er plots werd gefloten voor een overtreding. Na bijna een half uur spelen dacht de aanvoerder van VVSV even een penalty te versieren, maar de scheidsrechter vond dat hij te makkelijk naar de grond ging. Het spel werd er in de loop van de eerste helft aan beide kanten niet beter op. Genoeg strijd was er, genoeg zorgvuldigheid niet. VVSV kwam maar moeilijk bij het doel van Ezinge, maar ook Ezinge had de nodige moeite om bij het Ulrumer doel te komen. Op die manier werd het gros van de wedstrijd rond de middenlijn gevoetbald. De, ondanks de felheid van beide partijen, sportieve wedstrijd kende slechts één kaart. Martin Meijer kwam iets te fanatiek in op zijn tegenstander, nadat hij al een waarschuwing gekregen had. De scheidsrechter kon daarom bijna niet om een kaart heen en gaf deze ook. Een minuut voor rust deed de grootste kan voor de thuisploeg zich voor. Een goed geplaatste kopbal kon door de volledig gestrekte doelverdediger van Ezinge nog net over het doel getikt worden.

Nadat beide trainers wat verse spelers in het veld hadden gebracht kon na de theepauze de wedstrijd hervat worden. Al snel werd duidelijk dat de gasten de punten mee naar huis zou gaan nemen. Het onzorgvuldige en soms klungelige voetbal van VVSV werd in effectieve counter aanvallen direct afgestraft. Na een uur voetballen kreeg invaller Zeno Argus van Ezinge een enorme kans. Hij kwam vrij voor de keeper te staan, maar werkte de bal in het zijnet. Een kwartier voor tijd werd dan toch de verlossende 0-2 gescoord. Opnieuw een goede counteraanval, gevolgd door een geplaatst schot, werd door dezelfde Argus nu wel tegen de binnenkant van het net geschoten.

Spannende slotfase

Voor VVSV, waar de beleving inmiddels ver te zoeken was, leek er weinig meer te halen. Tot tien minuten voor tijd, toen de thuisploeg een strafschop mee kreeg. Invaller Michel Veldman wou een hoge voorzet door koppen, maar werd in zijn rug gelopen. De arbiter vond dit genoeg voor een strafschop en kende die ook toe. Wilfred Kooi twijfelde niet en werkte de bal keurig in het doel. De strijdvolle slotfase kende verder geen doelpunten. Ezinge kon na anderhalf uur voetballen de punten mee naar huis nemen.

* VVSV’09 – VV Ezinge: 1-2 (0-1). 13. Kemkers (0-1), 76. Argus (0-2) en 78. Kooi (1-2). Scheidsrechter: Gort uit Leek. Gele kaart: M. Meijer (VVSV’09).