14 jaar cel voor doodslag vrouw en ongeboren kind in Leens

Leens – De rechtbank heeft dinsdagmiddag een 30-jarige man uit Leens veroordeeld voor veertien jaar celstraf vanwege meervoudige doodslag. Eind februari heeft de man zijn 23-jarige echtgenoot en hun ongeboren kind van het leven beroofd.

Het echtpaar en hun twee kinderen kwamen oorspronkelijk uit Eritrea en woonden inmiddels al enkele jaren in Leens. In de nacht van 27 op 28 februari 2019 hebben zij ruzie met elkaar gekregen, volgens de man omdat hij argwaan had gekregen over een opmerking die zijn vrouw eerder die dag had gemaakt tegen een andere man. De ruzie escaleerde toen zij daarover geen uitleg wilde geven, zo meldt het Openbaar Ministerie.

De vrouw was op het moment van haar dood zeker 24 weken zwanger. Haar ongeboren kind was daarmee levensvatbaar. De man wist bovendien dat zijn vrouw al geruime tijd zwanger was. Juridisch gezien heeft de man zich daarom schuldig gemaakt aan twee doodslagen, ook al was de dood van het ongeboren kind het rechtstreekse gevolg van het overlijden van de vrouw.

Strafeis

De officier van justitie heeft eerder een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist. Naar het oordeel van de rechtbank doet die eis onvoldoende recht aan de zaak, mede omdat de twee reeds kinderen die het echtpaar al had nu zonder moeder moeten opgroeien.

Volgens RTV Noord heeft de rechtbank de man daarnaast veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van twintigduizend euro betalen.De kinderen krijgen hier beschikking over zodra zij 18 worden.