112 ziet nu precies waar de beller is

Het Hogeland – Wie in geval van nood 112 belt stuurt voortaan automatisch hun locatie mee naar de meldkamer. Met de vaste lijn was dit al wel mogelijk, maar wie mobiel belde had deze mogelijkheid nog niet.

In veel andere Europese landen was de techniek al actief, maar sinds gisteren dus ook op de meeste mobiele telefoons in Nederland. Vooralsnog werkt de techniek echter alleen nog met Android toestellen, in de loop van het jaar moet er ook ondersteuning komen voor iPhones.

Centralisten hadden hiervoor nog wel eens moeite om de exacte locatie van een incident te achterhalen. Als de melder ergens bijvoorbeeld niet bekend was of niet reageerde kon dit veel tijd in beslag nemen. Met de nieuwe techniek die nu in gebruik is, vormen ook deze zaken geen obstakel meer.

Kritiek

Vorig jaar uitte het Europese netwerk van alarmcentrales, EENA, kritiek op Nederland. Terwijl de techniek er was in landen om ons heen, was het in Nederland nog niet mogelijk om automatisch je locatie te delen met de meldkamer. Nadat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hier Kamervragen over kreeg, gaf hij aan dat de techniek eind 2018 gereed moest zijn. Uiteindelijk is dat enkele maanden later geworden.

Werking

Wie vanaf vandaag de alarmcentrale via 112 belt, stuurt via zijn of haar provider automatisch diens locatie door. Hiervoor worden door de telefoon zowel wifi, gps en diverse andere sensoren gebruikt. Dat duurt circa 20 seconden, maar dat wordt direct in gang gezet tijdens het gesprek.

De berekende coördinaten komen vervolgens als een soort SMS aan bij de meldkamer, die op haar beurt de informatie kan uitlezen. Hierdoor is tot op enkele meters nauwkeurig te bepalen waar iemand zich bevindt. De beller merkt hier niets van en er zijn dan ook geen kosten aan verbonden.